fredag den 9. maj 2014

Herbert Hoover og krisen

Herbert Hoover og krisen 

Republikaneren Herbert Hoover blev i 1928 præsident med et overvældende flertal. Hoover blev dog i stor grad syndebuk for de følger krisen fik.

Hoover første en liberalistisk finanspolitik med en stat der var meget passiv over for erhvervslivet. Da krisen ramte Wall-Street, fastholdt Hoover sin liberalistiske tro på at markederne ville ordne sig selv. Han forsikrede amerikanerne om at en radikal forbedring af økonomien var lige om hjørnet.

I Juni 1930 gennemførte Hoovers regering en ny toldlov, der for alvor forværrede krisen. Dette skete på trods af at mere end 2000 økonomer rådede ham til det modsatte. Formålet var at hæve toldskatten for at beskytte den amerikanske industrisektor, men resultatet blev at både import og eksport faldt kraftigt, da USA´s handelspartnere også forhøjede deres toldskatter. Dette fik store internationale konsekvenser. Den internationale handel faldt med 66% mellem 1929 og 1933. Hoover gennemførte i 1932 en bankpakke der reddede nogle af de største banker. Nogen stor effekt havde den dog ikke.

Ved valget i 1932 tabte Hoover stort til demokraternes Franklin Roosevelt.

Mikkel, Nadja og Laura

Ingen kommentarer:

Send en kommentar