fredag den 9. maj 2014

Roosevelts første 100 dage

Roosevelts første 100 dage

I dag er det tradition at man som ny leder bruger de første dage på at gennemføre det man blev valgt på. Dette stammer helt tilbage fra dengang præsident Roosevelt blev valgt efter krakket på wall-street. Man kalder dette for "new deal" der henviser til kortspil hvor man blander alle kortene og starter fuldstændig på ny - altså laver en "new deal". 

Roosevelt lavede fem punkter som han ville gennemføre:

1.    Midlertidigt at ophæve muligheden for at indløse dollars med guld

Dette var for at man kunne trykke flere sedler og derved gøre den amerikanske dollar mindre værd så man igen kunne få en forbedret inflation og mere kontrolleret betalingsbalance.

2.    At genskabe tilliden til den finansielle sektor, ikke mindst bankerne

Krakket på wall-street skete på grund af det man i dag kalder ”black tuesday” – banker blev nationalt stormet da befolkningen blev i tvivl om bankerne kunne udbetale deres penge. Dette gav mistillid så de fleste måtte lukke. Roosevelt satte en omfattende undersøgelse i gang og holdt derefter stram kontrol med dem. Efter dette opfordrede han befolkningen til at sætte deres penge i banken igen og på den måde sætte gang i økonomien igen.

3.    At løse landbrugets afsætningsproblemer

Landbruget overproducerede hvilket resulterede i at priserne på varerene steg. Dette betød at landmændene ikke havde råd til at leve fordi de ikke fik nok penge for deres produktion. Roosevelt lavede en lov om at man kunne mindske sin produktion så priserne kunne stige igen og som belønning får betaling af staten.

4.    At få sat gang i den amerikanske industri igen

Roosevelt ville have gang i økonomien, men det var svært når folk næsten ikke fik noget i løn så de kunne forbruge. Derfor indførte Roosevelt at man skulle have love til at lave fagforeninger og at der derudover skulle indføres et krav om mindsteløn. Dette ville betyde at folk også ville have råd til at forbruge det som de producerede.


5.    At sørge for understøttelse og boliger til de store grupper der var ramt af krisen


Roosevelt ville gerne hjælpe dem der var ramt af krisen og ville dem velfærdgoder. Han satte 500 millioner til rådighed og disse skulle disponeres af de enkelte stater.  Men pengene var ikke tilstrækkelige og blev i stedet brugt til at føre mere ekspansiv politik ved at bygge en masse nyt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar