onsdag den 15. april 2015

Demokrati, medier og retssystem

A Mikkel, Karoline og Simon production


Demokrati og rettigheder:
Kina er begyndt at indføre en (meget) lille smule demokrati. Fx blev det i 1992 tilladt at man i små omgangskredse måtte kritisere korruption, som den enkelte kineser mødte hver dag. Dette var dog kun i små forsamlinger, hvilket betød at det stadig var strafbart at stille sig op på åben gade og kritisere. Derudover opdagede Kina i 1990 at de 1 million partiledere, med en i hver landsby, var korrupte. Disse blev udpeget at staten, og de misbrugt deres magt rigtig meget og krævede penge fra folk i landsbyen. Derfor valgte det kommunistiske parti, at man på lokalplan selv skulle til at vælge sin partileder. Dette fungerede godt, og der var mange partiledere, der gjorde deres job og levede op til det ansvar, de havde fået. Der var stadig nogle problemer, men i alt var det et skridt Kina tog mod demokrati. Det skal dog understreges, at Kina ikke er gået videre, og heller ikke har planer om det. Der er stadig ikke andre partier end det kommunistiske parti der suverænt styrer.


Medierne:
Alle udgivelser er underlagt Kommunistpartiet. Herunder magasiner, radio- og tv-stationer.
Kina = flest fængslet for aktiviteter på nettet.
Tibetanere er blandt andet blevet fængslet, for forsøg på at gøre omverdenen opmærksom på overgreb, menneskeretsaktivister, miljøforkæmpere mv.
Facebook, Twitter og YouTube er forbudt i Kina. Udenlandske medier er censureret.
Brugere på internettet lever under strenge regler og bliver også overvåget.
I 2000 = 10 mio. computere havde internet
I 2013 = 500 mio. computere havde internet
Kineserne synes, de har langt større ytringsfrihed
Kina er nummer 173 på organisationen Reportere uden Grænsers liste over pressefrihed i verden
(Danmark er nummer 6)

Kina - Retssystemet:
Kina er ikke en retsstat som vi kender det, men nogle er forbedringer er dog sket. Før i tiden var en sigtet skyldig indtil modsatte var bevist, men i sag forholder det sig omvendt. Desuden har den sigtede nu mulighed for at få en forsvarer allerede ved anholdelsen. Der er dog stadig problemer. Landt andet bliver politifolk stadig udannet til at skaffe en tilståelse for enhver pris - uanset om den anholdte er skyldig eller ej. Tortur er desuden stadig et velkendt problem i fængslerne. Hertil kommer de såkaldte "genopdragelseslejre". En slags arbejdslejre, hvor folk kan blive idømt op til tre års arbejde, uden at skulle for en domstol først. Arbejdslejrene er især tiltænkt "uønskede elementer" som systemkritikere, ulovligt troende, whistleblowers Og menneskerettighedsaktivister. I Kina er dødsstraf desuden en udbredt strafmetode. Præcis hvor mange der bliver henrettet er en statshemmelighed, men organisationer anslår at tallet ihvertfald lægger over 5000 mennesker om året.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar