torsdag den 18. september 2014

George W. Bush

George W. Bush

George Walker Bush (6 juli 1946), var præsident fra 2001 - 2009 i USA. Han var den 43 præsident i USA. Han var Texas guvernør i 1995-2000. Han er søn af Barbara og George H. W. Bush. Han blev i 1977 gift med Laura Welch. Han etablerede et firma i olieindustrien. I 1989 blev han offentlig kendt for medejer af Texas Rangers. I 1994 vandt George W. Bush guvernørposten i Texas, denne post blev han genvalgt til igen i 1998. Flere iagttagere og sponsorer så den populære guvernør som en attraktiv præsidentkandidat for Det Republikanske Parti og han vandt nomineringen i 2000. Han præsenterede sig selv som en ’medfølende konservativ’. Valgkampen mod den demokratiske vicepræsident Al Gore blev en af de tætteste i den amerikanske historie, de to kandidater blev adskilt med mindre end 1000 stemmer. 
Han den første amerikanske præsident siden 1888, der blev valgt udelukkende på et flertal i valgmandskollegiet. Med republikansk flertal i begge kamre kunne George W. Bush gennemføre omfattende skattelettelser og radikale ændringer i miljøpolitikken. USA opsagde den såkaldte ABM-traktat med Rusland (forsat udvikling af et missilforsvarssystem)
”Jeg hverken kan eller vil lade USA forblive i en traktat, som hindrer os i at udvikle et effektivt forsvar”, sagde Bush.
Præsident George W. Bush’ popularitet var moderat indtil terrorangrebene i 11.9.2001 fandt sted. Angrebene gjorde ham til et nationalt samlingspunkt og gav hans embedsperiode et klart tema: kampen mod terrorismen. Han vandt anerkendelse for opbygningen af et international sammenhold, og gennemførslen af kampens første militære fase; en intervention i Afghanistan for at ramme Osama Bin Ladens terrornetværk al-Qaeda og fjernelsen af det fundamentalistiske Taleban-regime. Indenrigs resulterede kampen mod terror til kraftig udvidelse af præsidentens beføjelser. Ved midtvejsvalget i november 2002 brugte George W. Bush dygtigt sin status som krigspræsident til at hjælpe sit parti i valgkampen George W. Bush formåede i november 2004 at vinde en snæver sejr (51%) ved præsidentvalget.
Præsident George W. Bush ønskede efter genvalget at bruge sit politiske mandat til en delvis privatisering af folkepensionen. Der var dog manglende støtte i den amerikanske befolkning. De politiske sejre i de følgende år var få. George W. Bush blev svækket af Irakkrigen, og en række politiske nederlag, skandaler og rekordstore offentlige underskud. Særlig skadeligt for George W. Bushs omdømme var de offentlige myndigheders yderst kritisable håndtering af følgerne efter orkanen Katrinas hærgen i august 2005. Hertil kom blandt andet afsløringer af hemmelige CIA-fængsler i flere lande samt ulovlige telefonaflytninger af amerikanske borgere. George W. Bush og Det Republikanske Parti blev stedse mere upopulære i befolkningen, og ved midtvejsvalget i 2006 led partiet nederlag. Herefter blev det vanskeligt for præsidenten af manøvrere politisk, og han blev i stigende grad betragtet som politisk lammet. Den manglende popularitet bidrog til det endnu større nederlag for Republikanerne ved valget i 2008, hvor partiet mistede flertallet i begge Kongressens kamre samt præsidentposten, som blev vundet af Demokraternes.

                    

TALE: https://www.youtube.com/watch?v=x7OCgMPX2mE

Improviseret tale 3 dage efter 9/11
USA er stærke, intet kan slå dem ud

Takker for støtten ved terrorangrebet

Af Janne og Laura



Ingen kommentarer:

Send en kommentar