torsdag den 14. november 2013

Industrialiseringen og liberalismen - Gruppe 7

Fra håndværk til fabrik

Industrialiseringen startede i Storbritannien omkring 1750 og kom senere til Danmark omkring 1850. Her opfandt man maskinerne til at producere fødevarer, tekstiler og redskaber mv., hvor man er gået fra håndværket på landet. De nye maskiner satte produktionen i gang hurtigere, og der blev bygget fabrikker, som også gav borgerne et arbejde, så de kunne tjene penge. Der blev altså en større urbanisering og økonomisk vækst. Også i Danmark kom industrialiseringen, men her var det landbruget, der var den altafgørende faktor. Landmændene havde også brug for de nye maskiner til at kunne producere diverse ting, som blandt andet blev produceret i Danmark. Det betyder ikke, at folk heller ikke urbaniserede. Her skabte de også købmænd og andre små forretninger. Landmændene knytter sig også sammen danner sammen andelsmejerier og –slagterier.


Fra merkantilisme til liberalisme

Før liberaliseringen af den danske økonomi var erhvervslivet strammet af gamle restriktioner fra enevælden, der forhindrede fri handel. I junigrundloven blev der givet løfte om at disse restriktioner skulle ophæves. I næringsloven af 1857 (virkning fra 1862) blev to af de mest centrale restriktioner ophævet. Loven ophævede de faglige monopoler, de såkaldte ”håndværkslav”. Desuden ophævede loven købstædernes eneret på handel. Af andre restriktioner der blev ophævet det år kan blandt nævnes: Øresundstolden, der forhindrede fri handel med udlandet og beskyttelsestolden der var en anden hæmsko i forhold til handel med udlandet. (Beskyttelsestolden trådte dog først i kræft fra 1863)


Liberaliseringen medførte stor vækst i samfundet og var startskuddet til industrialiseringen.

Adam Smith

Adam Smith var en britisk/skotsk økonom. Han er også kaldet den økonomiske liberalismens fader.

Han argumenterede for at de frie markedskræfter var selvregulerende, idet enhver, som handlede i strid med markedets interesser og ønsker, blev økonomisk straffet. Altså han mente at markedet ikke har brug for at nogle styrer det, fordi det går bedst hvis det bare styrer sig selv - ved hjælp af udbyd og efterspørgsel. Han var derfor også fortaler for et kapitalistisk system med fri konkurrence, men med fokus på at adskille stat og erhverv.


http://www.youtube.com/watch?v=BCukLJoR_p4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar