fredag den 15. november 2013

Teknik, opfindelser og industrialisering


C. F. Tietgen var en meget vigtig person i 1800-tallet. Han var dansk finans – og industrimand, og en af Danmarks mest initiativrige erhvervsmand gennem tiderne. Han var god til at samle de mennesker der havde penge og få dem til at investere i nye opfindelser. Denne måde at oprette et firma på, kaldes en fusion. Folk kommer ved hver sit. Nogen har god viden, andre har penge, og sammen er det en god kombination til at få nye opfindelser sat i værk.  Tietgen var bl.a. med til at opfinde jernbanen og damplokomotivet. Disse 2 opfindelser, blev vigtige funktioner i handelsindustrien, da det blev nemmere at fragte varer frem og tilbage og senere også mennesker.
Derudover var Tietgen med til at grundlægge Privatbanken, som idag hedder Nordea, 


Andre opfindelser i 1800-tallet
I 1807 opfandt Fulton dampskibet, dette blev brugt til at fragte råstoffer og andre varer fra det ene land til det andet. Under industrialiseringen i Danmark, fragtede Danmark landbrugsvarer til England. Dette gav Danmark en god økonomi, og førte til at landet kunne bygge fabrikker, som bl.a. mejerier og slagterier. Da englænderne selv begyndte at producere landbrugsprodukter, skiftede Danmark over til animalsk produktion, som blev meget eftertragtet i England.
I 1844 sendte Samuel Morse den første telegrafiske besked, dette gjorde det blev nemmere at kommunikere med folk der boede i andre lande.

I 1885 opfinder Benz den benzindrevne bil. Dette gør det nemmere at komme rundt i landet og man er ikke afhængig af heste til transport. Dog var det kun de rigeste der ejede en bil, så andre mennesker brugte stadig hestevogne som transport.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar