torsdag den 14. november 2013


Kulturel udvikling 
– det moderne gennembrud og synet på kvinder. 
Selve udtrykket ’det moderne gennembrud’ blev skabt af Brandes selv i 1883. Sædelighedsfejden i 1885-87 blev et af de mest markante udtryk for både det moderne gennembrud og Georg Brandes’ holdninger. Sædelighedsfejden handlede om seksualmoral, ægteskab og ligestilling og Brandes var bl.a. kritisk over for en stramt reguleret seksualitet samt ægteskabet og familien som institutioner.

                                                                     Georg Brandes 

Sædelighedsfejden er som sagt en debat under Det moderne gennembrud og omhandler synet på kvinder og hovedtemaet er undertrykkelse af kvinden. Sædelighedsfejden skyldes kravet om
 ligestilling mellem kønnene. Elisabeth Grundtvig (1856-1945) var i
en periode redaktør for foreningen Dansk Kvindesamfund’s blad Kvinden og Samfundet, og hun argumenterede for at mændene skulle lære kvindens selvbeherskelse. 
Hun mente at hvis kvinderne, kunne lade være med at have sex, kunne mændene også.

                                                                Elisabeth Grundtvig

Georg Brandes, var faktisk i mod, da han mente at det var i orden at kvinderne havde en seksuel oplevelse inden de blev gift, det mente han ville give et sundere ægteskab. Georg Brandes mente nemlig det samme som Darwin, at vi stammede fra dyrene. At seksuel lyst var en drift, ligesom dyrene havde. Så de var begge enige om ligestilling, men loven om sex var de uenige om.

                                                                                   Darwin



http://www.youtube.com/watch?v=dWq2qqQtZZY

Ingen kommentarer:

Send en kommentar