mandag den 20. januar 2014

Mellemøsten

1.       Hvordan var forholdene i området, før europæerne kom til?
Det meste af Mellemøsten var underlagt af det tyrkiske imperium – også kaldet Osmannerriget. Osmannerriget var ved at gå i opløsning. Mange af rigets områder, tyrkerne havde erobret, frigjorde sig gennem blodige krige. Det tyrkiske imperium var plaget af voldsomme økonomiske problemer. Betegnet som ”Europas syge mand”. Gælden til udlandet var eksploderet efter et mislykket forsøg på at indføre moderne industri i midten af 1800-tallet.
Khediven Ismail solgte aktier til briterne i håb om at kunne løse nogle af de økonomiske problemer, men det hjalp ikke. De vigtigste långiver var Storbritannien og Frankrig.

2.       Hvilke europæiske lande var toneangivende i at opdage, udforske og blande sig i verdensdelen, og hvorfor gjorde de det?
Egypten blev en vigtig del af Mellemøsten, da landet var en nøgle til Suezkanalen. Da landet var blevet ramt af økonomiske problemer i 1876, måtte Storbritannien og Frankrig gribe ind i landet og satte landet under administration, og der blev også startet en nationalistisk bevægelse i Egypten. Briterne lovede de lande, der var underlagt tyrkisk imperium, ville få selvstændighed efter krigens ophør. Og briterne lavede en aftale med franskmændene om en opdeling af Mellemøsten Den såkaldte Sykes-Picot aftale fra 1916, således, at Frankrig ville få Syrien og Libanon, og Storbritannien ville få Irak og Palæstina. Egypten var et af centralpunkterne for europæerne, og især for Storbritannien, da de nedkæmpede oprøret og gjorde Egypten til et britisk protektorat. (Protektorat betyder, at et land er selvstændigt, men som står under et andet lands beskyttelse. Det medfører som regel, at protektoratet mister indflydelse på udenrigspolitik, militær og råstoffer)

3.       Hvad blev konsekvenserne for det erobrede land? Hvilke markante ændringer medførte europæernes kolonisering? Var de positive/negative?
Ved slutningen af første verdenskrig var der store forventninger om selvstændighed og national selvbestemmelse overalt i det tyrkiske imperium, da briterne på den ene side lovede araberne selvstændighed, men på den anden side også indgik Sykes-Picot aftalen med Franskmændene som gik ud på opdeling af Mellemøsten. Efter 1. verdenskrig fortsatte skuffelserne, den imperialistiske dominans blev ved med at bestå helt til efter 2. verdenskrig.

4.       Hvordan forløb europæernes indblanding i verdensdelen, kan man dele den op i forskellige faser?
Bestræbelserne på at frigøre sig fra det tyrkiske overherredømme var medvirken til skabe stærke nationalistiske strømninger i Mellemøsten. Strømningerne blev ikke mindre tydelige da Europæerne også begyndte at spille en rolle i regionen.
5.       
        Spillede Danmark en rolle?
Danmark opretholdt sig og holdte sig neutrale. Derfor har ikke haft meget lidt eller ingen rolle omring mellemøsten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar