onsdag den 2. oktober 2013

Det danske demokrati 1849-1905

Hvad er et parti? En gruppe mennesker der deler de samme meninger.

1849-1870 politiske grupperinger: Bondevennerne (repræsenterer bønder), nationalliberale (repræsenterer borgerskabet), godsejere.

Bønderne bliver til partiet venstre.

Nationalliberalisterne, godsejerne, det højere borgerskab bliver til partiet højre.

1870-1901:
Venstre: Deres mål er at de gerne vil have mere demokrati. De vil gerne have mere magt til folketinget. Partiet venstre ligger faktisk til højre på den politiske linie.

Højre: De er bange for hvis folketinget får for meget magt, de vil gerne have mere magt til landstinget. I 1915 skiftede højre navn til Det Konservative Folkeparti, som et tegn på at partiet nu accepterede den lige og almindelige valgret og parlamentarismen.

Landstinget: 27 medlemmer, vælges af folket, 27 medlemmer af de 1400 rigeste, og 13 udpeges af kongen. I alt 67 medlemmer.

Folketinget: Alle medlemmer bliver valgt af folket. Det meste demokratiske da folket vælger og ikke en bestemt gruppe (de rige).

1874-1895:
Estrup (godsejer på Sjælland, ved Haslev) er konseilspræsident (statsminister) i perioden, han kunne regere ved hjælp af nødlove.
Han har opbakning fra partiet højre og kongen, han har ingen støtte i folketinget hvor venstre har flest medlemmer.
I 1885 er der et attentat mod Estrup da de angribende gerne vil vil have Estrup fjernet som konseilspræsident, da han regerer alene som en slags diktator.

1901 - systemskifte:

I 1899 trækker Estrup sig som statsminister.
Systemskifte, venstre og socialdemokraterne vinder valget. Folketinget får nu magt til at udpege den nye statsminister, I.H. Deuntzer fra venstre. (I. (udtales som J) C. Christensen statsminister fra Venstre i 1905)

Parlamentarismen: Flertallet i parlamentet udpeger regeringen og ved tager lovene.

1905:

De fire gamle partier:
Socialdemokraterne (arbejderne)
Radikale Venstre (husmænd, intellektuelle, lærere)
Venstre (bønder)
Højre (det højere borgerskab).
Radikale Venstre er udløber af Venstre, husmændene syntes at bønderne havde for meget magt, så de skabte deres eget parti.

Højre er lige pludselig mere enig med Venstre.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar