onsdag den 2. oktober 2013

Gruppe 2: Cecilie, Kirstine, Dennis, Simon og Line.

1848-1849:

Vi fik Grundlov som var et vigtigt skridt og et klart fremskridt i dansk historie da vi stadig lever efter den. Det var Frederik d.7 der opgav enevælden og lod folket få demokrati. 
Grundloven blev til, da der blev dannet en grundlovgivende forsamling, det første valg i Danmark, kun mænd over 30 år, formuende, kunne stemme. Der blev lavet et grundlovsudkast af kulturminister D.G. Monrad og den grundlovgivende forsamling.

Fruentimmere (kvinder), forbrydere, folkeholdte (tjenere), fremmede (udlændinge) kunne ikke stemme før mange år efter. Kun 14% havde lov til at stemme. 

De vigtigste bestemmelser i grundloven er magtdelingsprincippet (den uddøvende-, den dømmende-, og den lovgivende magt)

Karakter: 12

1866:

Landstinget: 27 medlemmer, vælges af folket, 27 medlemmer af de 1400 rigeste, og 13 udpeges af kongen. I alt 67 medlemmer.

Folketinget: Alle medlemmer bliver valgt af folket. Det meste demokratiske da folket vælger og ikke en bestemt gruppe (de rige).  

I og med en lov skal i gennem både Landstinget og Folketinget er man nød til at tilpasse lovene så de bliver mere konservative, da Landstinget ikke ville godkende love der ikke var til deres fordel. Så for at Folketinget skulle kunne få nogle love igennem, blev de nød til at gøre lovene mere konservative, altså få fordele til Landstinget ind i loven. Det er et tilbage skridt for danskerne da De Konservative har for meget magt og man bliver nød til at tilpasse lovene til de rige for at få dem gennemført. 

Nationalliberilasterne dropper Bondevennerne og går over til De konservative, da Nationalliberilasterne og Bondevennerne ikke kunne blive enige, da Nationalliberilasterne blev mere højre-orienteret.

Karakter: 7


Ingen kommentarer:

Send en kommentar